Η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και το Ιράν κατατάσσονται στην πρώτη πεντάδα με βάση τον αριθμό των πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην πιλοτική κατάταξη για τα πανεπιστήμια BRICS
Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας BRICS της Ρωσίας το 2024, η ιδέα της θέσπισης μιας επίσημης κατάταξης των πανεπιστημίων BRICS συζητήθηκε αρχικά και εγκρίθηκε σε μια συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, υπό την προεδρία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και στη συνέχεια μια πιλοτική κατάταξη για τα πανεπιστήμια BRICS (Πιλοτική κατάταξη για τα πανεπιστήμια BRICS, παρουσιάστηκε πρώτα τον Οκτώβριο στο φόρουμ των BRICS) 2024.
Η πιλοτική κατάταξη περιελάμβανε 600 πανεπιστήμια από τα 10 κράτη BRICS (Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ινδία, Ιράν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).
Η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και το Ιράν είναι οι πέντε κορυφαίες χώρες των BRICS στην πιλοτική κατάταξη όσον αφορά τον αριθμό των πανεπιστημίων που περιλαμβάνουν:
Κίνα σε 207 πανεπιστήμια
Ρωσία στα 161 πανεπιστήμια
Ινδία σε 93 πανεπιστήμια
Βραζιλία σε 55 πανεπιστήμια
Ιράν σε 27 πανεπιστήμια
Μεταξύ των άλλων χωρών BRICS, η Σαουδική Αραβία έχει 19 πανεπιστήμια κατάταξης, ενώ η Νότια Αφρική έχει 15, η Αίγυπτος έχει 14, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επτά και η Αιθιοπία έχει δύο. Πανεπιστήμια από εννέα χώρες στις 10 εκπροσωπούνται στα κορυφαία 100 της κατάταξης (Εικόνα 12). Συνολικά, το 89% των πανεπιστημίων στην κατάταξη προέρχονται από τις 5 ιδρυτικές χώρες BRICS. Η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία έχουν τα υψηλότερα μερίδια πανεπιστημίων που εκπροσωπούνται στα κορυφαία 100 από όλα τα πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στην κατάταξη με 28%, 27%, 15%, 14% και 9%, αντίστοιχα.