page hit counter Η Κούρσα προς την κορυφή – BricsAffairs.gr

Η Κούρσα προς την κορυφή

Στη Δύση συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι το Μέσο Βασίλειο (Κίνα) ξέφυγε μπροστά

«Τα κέρδη από τις μετοχές κινεζικών εταιρειών αναμένεται να ξεπεράσουν τις προσδοκίες καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», ενημερώνει τους επενδυτές μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Deutsche Bank σε ένα ειδικό ερευνητικό της σημείωμα.

Advertisement

«Πιστεύουμε ότι η άνοδος των μετοχών στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, που ξεκίνησε το 2024, θα ξεπεράσει τα προηγούμενα υψηλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Αυτή η ερευνητική έκθεση με τον ενδιαφέροντα τίτλο «Η Κίνα καταπίνει τον κόσμο» δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2025.

«Η Κίνα αποφεύγεται ως επενδυτικός προορισμός λόγω φόβων για δήθεν οικονομική αδυναμία της. Ωστόσο, παρά την κυκλική επιβράδυνση, εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από τις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές», σημειώνουν οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές.

Γιατί επενδύσεις στην Κίνα;

Οι ερευνητές παραθέτουν πληθώρα επιχειρημάτων υπέρ των επενδύσεων στην Κίνα, όπως:

Υψηλό επίπεδο βιομηχανικής ανάπτυξης.

Εξαγωγές που υπερβαίνουν τις αμερικανικές κατά δύο φορές.

Η Κίνα παράγει το 30% της παγκόσμιας προστιθέμενης αξίας στη μεταποιητική βιομηχανία.

Τα προβλήματα που θεωρούνται ανυπέρβλητα από σκεπτικιστές, οι Γερμανοί αναλυτές τα θεωρούν διαχειρίσιμα.

Για παράδειγμα, η μείωση του πληθυσμού θεωρείται ότι επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Όμως, η Κίνα διαθέτει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα:

1. Είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αυτοματοποίηση. Περίπου το 70% των βιομηχανικών ρομπότ παγκοσμίως βρίσκονται στην Κίνα, γεγονός που αυξάνει την παραγωγικότητα και την ευημερία ανά κάτοικο.

2. Διαθέτει μια τεράστια αγορά που επεκτείνεται μέσω της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», η οποία περιλαμβάνει την Κεντρική και Δυτική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Κυριαρχία σε κρίσιμους τομείς

Στην έρευνα υπογραμμίζεται η κυριαρχία της Κίνας σε τομείς όπως:

Σύνθετος τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός.

Πυρηνική ενέργεια.

Υψηλής ταχύτητας σιδηρόδρομοι.

Αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν είχαν αξιολογηθεί επαρκώς από τους επενδυτές μέχρι τώρα.

Το 2025, σχεδόν το 50% των παγκόσμιων αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα προέρχεται από την Κίνα. Η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς η χώρα διαθέτει περισσότερους αποφοίτους επιστημονικών και μηχανολογικών σχολών από όλο τον υπόλοιπο κόσμο μαζί, εκτός της Ινδίας.

«Επομένως, εάν δεν προκύψουν εξαιρετικές συνθήκες, η αύξηση της κυριαρχίας των κινεζικών εταιρειών δύσκολα θα ανατραπεί βραχυπρόθεσμα», συμπεραίνει η Deutsche Bank.

Το συμπέρασμα της Deutsche Bank:

«Το 2025 είναι το έτος που η επενδυτική κοινότητα θα συνειδητοποιήσει ότι η Κίνα υπερέχει του υπόλοιπου κόσμου. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθεί ότι οι κινεζικές εταιρείες προσφέρουν την καλύτερη αναλογία ποιότητας-τιμής και συχνά ανώτερη ποιότητα σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς και, όλο και περισσότερο, ακόμη και στους υπηρεσιακούς.»

Χρησιμοποιώντας αναλογίες με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, ένας Δυτικός αναλυτής χαρακτήρισε την έκρηξη στις αγορές λόγω του κινεζικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek ως «στιγμή Σπούτνικ». Δηλαδή, ξαφνικά η Δύση σήκωσε το βλέμμα της και κατάλαβε ότι η Κίνα βρίσκεται ήδη εκεί που αυτοί μόνο ονειρεύονται να φτάσουν.

Η αμερικανική οπτική: Ένας κόσμος φτιαγμένος από την Κίνα

Ένα ακόμη ενδιαφέρον έγγραφο, με τίτλο «Ένας κόσμος φτιαγμένος από την Κίνα: Made in China-2025, 9 χρόνια μετά», δημοσιεύθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της κινεζικής προγράμματος οικονομικής εκσυγχρονισμού και εισαγωγής σύγχρονων τεχνολογιών, που ανακοινώθηκε το 2015. Το πλέον αξιοσημείωτο; Συγγραφέας του είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Και γνωρίζει καλά για τι μιλά, καθώς ως γερουσιαστής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, είχε εστιάσει σε αυτό το θέμα, ενώ το 2019 είχε ετοιμάσει παρόμοια μελέτη.

Ο Ρούμπιο, που ασχολείται με το θέμα προειδοποιούσε την αμερικανική ελίτ για τον κινεζικό κίνδυνο από το 2010. Και τώρα, αυτός ο άνθρωπος, που βρίσκεται στο τιμόνι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, συνοψίζει την εξέλιξη της Κίνας τα τελευταία εννέα χρόνια, σημειώνοντας: «Αυτή η αναφορά είναι ένα σήμα συναγερμού για το πόσο σοβαρή έχει γίνει η απειλή που αντιμετωπίζουμε». Τα συμπεράσματα για τις ΗΠΑ είναι αποθαρρυντικά. Ο Ρούμπιο συνεχίζει γράφοντα στο πρόλογο:

«Η Κομμουνιστική Κίνα είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος που αντιμετώπισαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπερβάλλουμε. Ξεχνάμε μερικές φορές ότι οι προηγούμενοι αντίπαλοι, όπως η Ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση, είχαν μικρότερες οικονομίες από εμάς. Κάθε ένας απέτυχε επειδή η Αμερική τους ξεπέρασε στην ανάπτυξη και στον εξοπλισμό. Ωστόσο, το ΚΚΚ δρα με μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς ελέγχει τη μεγαλύτερη βιομηχανική βάση παγκοσμίως, τροφοδοτεί τα εργοστάσια της με επιδοτήσεις και, όπως υπογραμμίζεται, προηγείται σε πολλούς τομείς που θα καθορίσουν τη γεωπολιτική υπεροχή του 21ου αιώνα, από την ναυπηγική μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στο ποιες αξίες θα κυριαρχήσουν στον 21ο αιώνα: η ελευθερία και η αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση ή ο αυταρχισμός και η καταπίεση. Επιπλέον, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση. Δεκαετίες υπερβολικής ρύθμισης και “ελεύθερου εμπορίου” με εχθρικές οικονομίες, όπως η κινεζική, υπονόμευσαν τη βιομηχανική μας βάση. Κλειστά εργοστάσια, ναρκωτικά και παράνομη μετανάστευση κατέστρεψαν κοινότητες σε μικρές πόλεις. Τέσσερα χρόνια, η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις κατευνάζει τους εχθρούς μας στο εξωτερικό, αυξάνει το κόστος ζωής εσωτερικά και υπονομεύει την οικονομία μας. Έχω υποβάλει αμέτρητα νομοσχέδια για να σταματήσω την αρπακτική συμπεριφορά του Πεκίνου και να ξεκινήσω την ανοικοδόμηση των αμερικανικών εργοστασίων και κοινοτήτων. Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε σε παλιές δοξασίες. Αν θέλουμε να νικήσουμε, πρέπει να λάβουμε τολμηρά μέτρα για να επαναφέρουμε τη χώρα μας, να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Κίνας και να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της ελευθερίας για τις επόμενες γενιές».  

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Η Κίνα έχει δημιουργήσει παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μέσω του προγράμματος «Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου», ελέγχοντας οικονομίες και καθεστώτα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ως απόδειξη, παρουσιάζει δεδομένα για την εξαγωγή 32 κρίσιμων ομάδων υψηλής τεχνολογίας (από βιομηχανικά ρομπότ μέχρι γερανούς λιμένων), όπου από το 2019 η Κίνα όχι μόνο έφτασε, αλλά και ξεπέρασε τις ΗΠΑ.

Υπάρχουν λίγοι τομείς, σύμφωνα με τον Ρούμπιο, όπου η Κίνα δεν έχει ακόμη φτάσει το επίπεδο των ΗΠΑ, όπως η διαστημική τεχνολογία, η αεροναυπηγική και η γεωργική μηχανολογία. Αλλά, όπως σημειώνει, η Κίνα προοδεύει ταχύτατα

Ο Ρούμπιο υπογραμμίζει ότι η Κίνα ηγείται στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, με παγκόσμιες εξαγωγές σχεδόν τριπλάσιες από τις αμερικανικές.

Κατέχει το 80% της παγκόσμιας αγοράς σε ηλιακές τεχνολογίες.

«Βασιλιά του χάλυβα και του τσιμέντου» αποκαλεί την Κίνα. Επιπλέον, η Κίνα τους ξεπερνά όλους σε εγχώρια αγορά και παραγωγικότητα, επιτρέποντάς της να υλοποιεί οποιοδήποτε έργο. Τέλος, η Κίνα προηγείται στην ανάπτυξη 37 από τις 44 κρίσιμες τεχνολογίες.

Η Προειδοποίηση Ρούμπιο:

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Ρούμπιο, η διοίκηση Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, ενώ ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η οικονομία της Κίνας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, κατατεμαχισμένη από την κρίση στον τομέα της ακίνητης περιουσίας και τις δομικές προκλήσεις. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Ρούμπιο, η στρατηγική δημιουργίας «νέων παραγωγικών δυνάμεων» επιτρέπει στην Κίνα να ξεπερνά τις κρίσεις και να προχωρά γρήγορα προς την «μεγάλη αναγέννηση του κινεζικού έθνους» και την πραγματοποίηση του κινεζικού ονείρου, δηλαδή τη δημιουργία ενός πλούσιου κράτους.

«Στη χώρα μας, αρέσει να απεικονίζεται ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δομικές της προκλήσεις μακροπρόθεσμα. Αυτό, αναμφίβολα, αρέσει σε πολλούς στην Ουάσιγκτον, καθώς θυμίζει τη νίκη μας στον Ψυχρό Πόλεμο. Τότε, οι καινοτόμες, δυναμικές και καπιταλιστικές Ηνωμένες Πολιτείες νίκησαν έναν αντίπαλο με γεροντοκρατική και ανίκανη πολιτική τάξη και ένα κομμουνιστικό οικονομικό μοντέλο, ανίκανο να ανταπεξέλθει στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι μια παρόμοια νίκη είναι τώρα εγγυημένη, επειδή το έθνος μας ήταν τόσο επιτυχημένο στο παρελθόν. Εμείς νικούμε, αυτοί χάνουν. Αλλά η ακλόνητη πίστη στη δική μας επιτυχία είναι ο βεβαιότατος δρόμος προς την αυτοικανοποίηση».  

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι εποχές που οι Κινέζοι αναγκαζόταν να κλέβουν τεχνολογίες έχουν περάσει, και σε πολλούς τομείς, όπως η ναυπηγική, τα ηλεκτρικά οχήματα και η ενεργειακή βιομηχανία, η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης», συμπεραίνει ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Το Πεκίνο χρησιμοποιεί ήδη νέους πόρους για να εδραιώσει τα πλεονεκτήματά του σε αυτούς τους τομείς και να αξιοποιήσει την τεχνολογία και το εμπόριό του για να μεταμορφώσει τον κόσμο σύμφωνα με τα συμφέροντά του». 

Σε αυτό ακριβώς, στο να σταματήσει την αναδιάρθρωση του κόσμου σύμφωνα με τις κινεζικές ανάγκες, θα επικεντρωθεί η εξωτερική και εσωτερική πολιτική της διοίκησης Τράμπ.

Το τελικό μήνυμα, σαφές:

Για να ανακόψουν την πορεία της Κίνας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να προβούν σε ριζικές ενέργειες, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς.

 

 

 

Advertisement