Καθώς οι επιθετικές δασμολογικές πολιτικές των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει κρουστικά κύματα στην παγκόσμια οικονομία, ασκώντας μεγάλη πίεση στα παγκόσμια εμπορικά δίκτυα, τα κράτη των BRICS, μαζί με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, πρέπει να εμβαθύνουν την περιφερειακή συνεργασία και να αξιοποιήσουν πολυμερείς μηχανισμούς για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να ξεπεράσουν τον θύελλα της μονομερούς πολιτικής των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα δήλωσε ότι οι BRICS είναι «πιο επίκαιρες από ποτέ» και ότι η καλύτερη απάντηση για «την κρίση της πολυμέρειας είναι περισσότερη πολυμέρεια», ανέφερε την Τετάρτη η South China Morning Post.
Η άποψή του χρησιμεύει ως έγκαιρη υπενθύμιση του απαραίτητου ρόλου της πολυμέρειας στην παγκόσμια διακυβέρνηση, ιδιαίτερα υπό το φως των συνεχών απειλών της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς σε εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των χωρών BRICS.
Η πολιτική “Πρώτα η Αμερική” της κυβέρνησης Τραμπ, που εκδηλώνεται στις προκλήσεις της για το πολυμερές εμπορικό σύστημα, όχι μόνο έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και έχει αυξήσει την επιχειρηματική αβεβαιότητα, δημιουργώντας ένα ασταθές και απρόβλεπτο εμπορικό περιβάλλον.
Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αντίκτυπος τέτοιων μονομερών μέτρων είναι ιδιαίτερα σοβαρός. Αντιμετωπίζουν επιδείνωση των εμπορικών συνθηκών, περιορισμένες εξαγωγές και το δύσκολο έργο της προσαρμογής στις ταχέως μεταβαλλόμενες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Πολλά έθνη που επιδιώκουν να αποφύγουν την κλιμάκωση των δασμών μπορεί να χρειαστεί να κάνουν δύσκολες παραχωρήσεις. Ενώ αυτές οι παραχωρήσεις μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, συχνά έρχονται σε βάρος των εγχώριων βιομηχανιών και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Πιο κριτικά, οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να ανασχηματίσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, φέρνοντάς τες τον έναν εναντίον του άλλου μετατοπίζοντας τις συγκρούσεις και τον ανταγωνισμό στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος και η στάση των χωρών των BRICS, ως εκπροσώπων των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, γίνονται όλο και πιο ζωτικής σημασίας. Τα κράτη BRICS αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 1/5 του παγκόσμιου εμπορίου. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2024 προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να στηριχθεί ακόμη περισσότερο στην ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών BRICS για να προωθήσει την επέκταση, αντί των πλουσιότερων δυτικών ομολόγων τους. Αυτή η σημαντική δυναμική συνδυασμένη οικονομική δύναμη προικίζει στους BRICS την ικανότητα να λειτουργούν ως προπύργιο ενάντια στη μονομερή προσέγγιση και ως κινητήριος δύναμη για ένα πιο δίκαιο και αμοιβαία επωφελείς παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα κράτη BRICS επωφελούνται από την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ εξαρτώνται εξίσου από προϊόντα και αλυσίδες εφοδιασμού που προέρχονται από χώρες BRICS. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν υψηλούς δασμούς στα κράτη BRICS, όχι μόνο θα διέκοψαν τους δεσμούς τους με μια τεράστια καταναλωτική αγορά, αλλά θα διέκοπταν επίσης τις δικές τους κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτή η αμοιβαία εξάρτηση υπογραμμίζει την ανάγκη για ισορροπημένες και συνεργατικές εμπορικές πολιτικές αντί για μονομερή μέτρα.
Από οποιαδήποτε άποψη, οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα και μπορεί επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της. Αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της πολυμέρειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι BRICS και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να παρουσιάσουν ένα πιο ενωμένο πολυμερές μέτωπο, με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του Παγκόσμιου Νότου και τη συμβολή σε μια πιο σταθερή, δίκαιη και βιώσιμη παγκόσμια οικονομία.
Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες BRICS πρέπει να τηρούν αταλάντευτα τις αρχές της πολυμέρειας, να εμβαθύνουν στην οικονομική συνεργασία και να καλλιεργούν ακόμη στενότερους οικονομικούς δεσμούς. Στο εσωτερικό, οι χώρες BRICS πρέπει να προωθήσουν δυναμικά τη βιομηχανική καινοτομία και την αναβάθμιση, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια αγορά. Σε περιφερειακό επίπεδο, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προώθηση της ελευθερίας του εμπορίου και των επενδύσεων, δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για οικονομική συνεργασία.
Ειδικότερα, ο συντονισμός στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αντιπροσωπεύει έναν άλλο κρίσιμο τομέα όπου τα κράτη BRICS μπορούν να ηγηθούν με το παράδειγμα τους. Ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των χωρών ανάντη και κατάντη στις αλυσίδες εφοδιασμού, τα μέλη των BRICS μπορούν να επιτύχουν κοινή χρήση πόρων, συμπληρωματικά πλεονεκτήματα και συνεργιστική ανάπτυξη.